Sos cu vin rosu, rozmarin si pasta de tomate

Ingrediente:

5 linguri unt
1 ceapa mare, tocata marunt
1 morcov mediu, curatat si taiat cubulete
1 tulpina de telina, taiata marunt
2-3 catei de usturoi tocati
1 lingurita rozmarin uscat
1 lingurita salvie uscata
1 frunza de dafin
1 lingurita piper negru boabe
2 linguri pasta de tomate
1 sticla vin rosu sec
2 cani supa de vita
sare

Mod de preparare: intr-o cratita se pune la incins jumatate din cantitatea de unt, in care se adauga dupa cateva minute ceapa, morcovul, telina, rozmarinul si salvia, frunza de dafin si piperul intreg. Se lasa pe foc mediu spre mare pentru 10-12 minute, amestecand tot timpul, pana cand ceapa se inmoaie bine fara sa se arda. Se adauga si usturoiul, apoi pasta de tomate si se amesteca tot timpul, lasand pe foc pana cand se inchide putin la culoare, moment in care se toarna si vinul (la temperatura camerei) si supa de vita. Totul se lasa la fiert pe foc mic spre mediu pentru aproximativ 30 de minute, dupa care se trece prin sita si se pune din nou pe foc mediu spre mare, pana cand sosul scade bine fara sa se arda. Se condimenteaza cu putina sare si poate fi folosit imediat sau poate fi pastrat in frigider pentru pana la 48 de ore. Indiferent de momentul ales se pun si cele doua linguri de unt, amestecand bine si incalzind din nou pe foc sau la microunde daca este nevoie. E un sos foarte bun pentru fripturile de porc sau vita.

Foto: pxhere.com

Articole asemănătoare

  • Cocktail cu vin rosu, portocala si sirop de scortisoara

    Cu notele sale de scortisoara si citrice este genul de bautura potrivita parca mai curand intr-o zi friguroasa, dar poate fi servita in orice perioada a anului. Secretul este siropul de scortisoara, usor de preparat si care poate fi pastrat mai multe zile in frigider, intr-un recipient inchis ermetic.

  • Cocktail cu vin rosu, lapte si ciocolata

    O combinatie surprinzatoare de vin rosu (ideal unul cu note fructate), ciocolata neagra si... lapte. La prima vedere prea indraznet, dar rezultatul final este incantator.

  • Tort frantuzesc cu frisca si dulceata de visine

    Un desert cu un gust deosebit si nelipsit de la aniversari si evenimente speciale este tortul. Va sugeram sa pregatiti tortul frantuzesc cu frisca si dulceata de visine.

  • Paste fusilli cu bilute de carne tocata si sos de tomate

    Delicioase si simplu de pregatit, pastele sunt nelipsite din meniul unei zile obisnuite ori la alte ocazii. Va propunem sa ii incantati pe cei dragi cu o mancare calda, preprand reteta de paste fusilli cu bilute de carne tocata si sos de tomate.

  • Paste cu legume mexicane, ciuperci si carne de pui

    Gustoase la orice masa, pastele fac parte din categoria mancarurilor apetisante. Pentru a savura gustul lor special, va propunem sa preparati paste cu legume mexicane, ciuperci si carne de pui.