Sos dulce-picant cu ardei iute si otet

Ingrediente:

1 ardei gras rosu, mare, taiat bucati
1-2 ardei iuti rosii, tocati marunt (cu sau fara seminte, dupa cat de picant vreti sosul)
1 ceapa mica, curatata si taiata felii
5-6 catei de usturoi tocati
1 cana zahar (poate fi folosit si zaharul brun)
2 cani apa
½ cana otet de vin alb sau rosu
1 lingurita sare
2 linguri amidon

Mod de preparare: puneti in blender bucatile de ardei gras si ceapa, usturoiul si ardeiul iute tocat marunt, toata cantitatea de apa si mixati totul pana cand aveti un sos cu o consistenta rustica, nu foarte fina. Puneti compozitia intr-o cratita sau tigaie potrivita, pe foc mediu, turnand zaharul, sare si otetul. Se lasa pe foc amestecand des pana cand incepe sa fiarba usor, iar zaharul si sarea s-au dizolvat. Se reduce focul si se adauga amidonul, dizolvat in prealabil in 2 linguri de apa la temperatura camerei. Se amesteca in continuare sosul pana se ingroasa, apoi se opreste foc si se lasa la racit. Se poate folosi imediat sau poate fi pastrat la rece pentru cel mult 4 saptamani.

Foto: publicdomainpictures.net

Articole asemănătoare

  • Sos picant cu ardei iute si usturoi

    O reteta pentru un sos foarte picant, pe placul celor care vor ca mancare sa fie cat mai iute cu putinta. Puteti creste sau micsora cantitate de ardei iuti folositi.

  • Sos picant cu ardei iute, rosii, busuioc

    O reteta picanta si aromata, care poate fi mai iute sau mai putin iute, dupa gust, cu ardei, rosii, verdeata si aroma aparte a busuiocului. Este un sos ce poate fi folosit pentru carne, legume sau chiar pentru o portie de paste.

  • Sangria cu vin alb, ardei iute si fructe de padure

    O varianta de sangria in care vinul rosu este inlocuit de unul alb, fructele de padure aduc aroma dulce acrisoara atat de placuta, iar putin ardei iute ofera surprinzatoare note picante.

  • Sos dulce-picant de ardei gras si ardei iute

    Combinatia intre gustul dulce al ardeiului gras si cel picant al celui iute face din acest sos o alegere perfecta pentru carnea rosie si nu numai. Puteti modifica dupa plac proportiile, si cum il puteti pregati cu 7-10 zile inainte se pastreaza bine la frigider, intr-un recipient inchis ermetic.

  • Cocktail picant cu grepfrut, coniac si pudra de ardei iute

    Cu un plus de aroma picanta de la pudra de ardei iute, acest cocktail aduce impreuna gustul de grepfrut si cel de coniac intr-o combinatie cu note tropicale.