Sos picant cu ardei iute, usturoi si sos de rosii

Ingrediente:

1 cana ardei iuti tocati, de un singur fel sau amestecati
3 linguri ulei
1 capatana medie usturoi
2 cepe medii
500 ml suc de rosii
1 lingura otet de mere sau otet balsamic
2-3 linguri zahar
(optional) 2 lingurite sos Worcestershire

 

Mod de preparare: alegeti ardei iuti sanatosi, rosii sau verzi (dupa gust) si incercati sa ii tocati cat mai fin cu putinta, purtand in permanenta manusi si indepartand in prealabil coditele si semintele. Pe foc mediu se incinge uleiul in care se calesc usturoiul tocat si ceapa taiata cat mai fin, pana cand se inmoaie fara sa se arda, iar aroma este pregnanta, intensa. Se toarna sucul de rosii, se amesteca si se pun ardeii tocati, lasand totul sa fiarba cateva minute pe foc mic spre mediu. Se toarna sosul Worcestershire, otetul si zaharul, amestecand tot timpul, si se lasa la fiert pentru inca 5-7 minute. Se ia de pe foc si se lasa la racit pana se ingroasa putin, apoi se poate pune intr-un recipient inchis ermetic sau se poate pune in blender pentru o textura mai fina, cremoasa.

Foto: pxfuel.com

Articole asemănătoare

  • Sos foarte picant cu ardei iute, otet si usturoi

    O reteta pentru un sos de casa foarte picant, pentru care puteti folosi ardei mai mult sau mai putin iuti, dupa gust, alaturi de putin otet, usturoi si zeama de lamaie. Dupa pregatire se pastreaza la frigider, intr-un borcan bine inchis.

  • Sos picant cu ardei iute si zahar

    Un sos pentru cei care prefera mancarea picanta, cat mai iute. Veti avea nevoie de 400 grame de ardei iute, de un singur fel sau amestecati, in functie de cat de picant doriti sosul. Si pentru un plus de iuteala puteti lasa si semintele, altfel este mai bine sa le aruncati.

  • Sos picant cu ardei iute, ceapa rosie si otet

    Un sos iute, aromat, bun pentru o gama larga de preparate, relativ usor de pregatit in casa, si care poate fi pastrat la rece pentru 5-6 luni intr-un recipient inchis ermetic. Folositi soiul de ardei iute care va place, si indepartati semintele pentru ca aroma picanta sa nu fie totusi mult prea puternica.

  • Sos picant cu mustar, usturoi si lamaie

    O reteta pentru un sos picant cu mustar, putin usturoi si note de citrice, alaturi de miere, piper negru si fulgi de chili, excelent atunci cand este pus, foarte rece, pe carnea de pui, porc sau vita, dar si pe carnati sau legume coapte. Se foloseste de fiecare data foarte proaspat pentru a-si pastra cat mai bine aromele.

  • Sos picant cu ardei iute si rosii

    O reteta pentru un sos picant, cu ardei iute, mirodenii, zahar, rosii dulci si delicioase, relativ usor de preparat si care poate fi pastrat pentru cateva saptamani. Alegeti ardei mai mult sau mai putin iuti, dupa gust, preferabil fara seminte daca nu vreti ca sosul sa fie foarte picant. Cel mai bine este sa purtati manusi in timp ce pregatiti sosul pentru a va proteja pielea.