Valoarea nutritiva a pepenelui galben

Provenit din indepartatul tinut al Africii de Sud, pepenele este cultivat si consumat astazi in aproape toate statele care beneficiaza de climat tropical sau temperat. Exista cinci varietati din care doua, pepenele rosu si pepenele galben, se regasesc in timpul sezonului estival pe mesele romanilor. 

Pepenele galben se aseamana cu cel verde insa difera prin dimensiune, culoare si parfum, cel dintai avand o dulceata mai pronuntata. Alegerea unui produs proaspat nu este un lucru dificil daca stiti ce si cum sa urmariti. Pepenele galben nu trebuie sa fie moale la atingere ci solid, ferm, motiv pentru este recomandat sa verificati acest lucru de cand il cumparati.

Odata facuta alegerea potrivita, nu ramane decat sa profitati de savoarea sa si de calitatea revigoranta pe care o are, consumat simplu sau in combinatie cu alte fructe.

Iata care este valoarea nutritiva a 100 grame de pepene galben:

     Calciu - 7 mg
     Carbohidrati - 7,55 grame
     Grasimi - 0,15 g
     Fluorura - 1,5 mcg
     Fier - 0,24 mg
     Magneziu - 10 mg
     Fosfor - 11 mg
     Potasiu - 112 mg
     Proteine - 0,61 g
     Sodiu - 1 mg
     Zaharuri - 6,20 grame
     Fibre - 0,4 g
     Acid folic - 3 mcg
     Vitamina A - 569 UI
     Vitamina C - 8.1 mg
     Apa - 91.45 grame
     Energie - 30 kcal

In plus veti obtine unele beneficii pe care le vom enumera in cele ce urmeaza:

Pepenele galben contribuie la sanatatea ochilor. Chiar daca o felie contine numai 56 calorii, aceasta este in masura sa asigure circa 25 % din nivelul total de vitamina A necesar simtului vederii.

In ciuda gustului sau dulce pepenele galben are unele componente, precum potasiul calciul, vitamina A, vitamina B, vitamina C, care il fac un luptator impotriva diabetului si un ajutor in mentinerea echilibrului metabolic.

Studiile au aratat de asemenea ca pepenele galben contine unii dintre cei mai importanti antioxidanti implicati in neutralizarea radicalilor liberi. Se poate spune, asadar, ca diminueaza riscul cancerului de colon atunci cand este consumat regulat.       

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Cum citesti eticheta unui fruct de avocado

    Cu toate ca se numara printre fructele introduse de curand pe piata alimentara din Romania, avocado si-a facut un nume si inca promite multe pentru viitor. Acest lucru este determinat lasand la o parte strategiile de marketing, de valoarea nutritiva ridicata si proprietatile binefacatoare.

  • Produsele din soia, postul si sanatatea

    Primii in istorie care au recunoscut valoarea nutritiva a plantei de soia au fost chinezii. Aceasta intra de peste 4000 de ani in alimentatia de baza a celui mai numeros popor de pe glob, alaturi de orez, grau, orz si mei.

  • Termenul de valabilitate al celor mai comune produse alimentare

    Legile in vigoare ii obliga pe “actorii” din industria alimentara sa afiseze la vedere atat informatiile referitoare la continutul produselor, valoarea nutritiva, cat si pe cele privind termenul de valabilitate.

  • Avocado. Valoarea nutritiva a fructului

    Avocado este un fruct cu mare valoare nutritiva, chiar daca aroma sa lasa in opinia unora de dorit. Taiat in jumatati, se obtine un fel de barchete ce pot fi umplute cu diverse delicatese (fructe de mare, paste picante etc).

  • Valoarea nutritiva a pulpei si semintelor de dovleac

    Dovlecii variaza foarte mult in privinta formei, dimensiunii si pigmentarii. Desi sunt in general asociati cu portocaliul si galbenul, in alte parti ale lumii fructele sunt verzi sau chiar rosii.


Warning: fopen(cache/c78a187fbfd33365dbc4aa4e4d3c2d6d) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139