Valoarea nutritiva a vinetelor

Vinetele au patruns in Europa o data cu invazia maurilor in Peninsula Iberica, in secolul al VIII-lea, iar in America abia la inceputul anilor 1900. Suspiciunea cu care planta a fost privita la inceput pe batranul continent reiese astazi din denumirile primite in sanul popoarelor cu care a intrat in contact. Cei din spatiul mediteranean au botezat vanata, de pilda, "ou rau",  "mar nebun" si  "marul nebuniei".

Timpul insa a dovedit contrariul, nu doar ca vanata era un aliment inofensiv ci chiar  merita sa imbogateasca gustul mancarurilor. In Grecia, Turcia si Romania musacaua este o reteta foarte populara, aproape traditionala, fapt care ne indeamna sa credem ca si la noi vanata a poposit destul de timpuriu. Acest fel de mancare contine straturi de vinete intercalate cu o compozitie din care de miel.    

Adevaratele beneficii ale vinetelor depasesc insa capacitatile noastre senzoriale si au fost descoperite prin studii efectuate in ultima vreme. Vinetele nu sunt foarte bogate in nutrienti, in schimb sunt deosebit de satioase si contin foarte putin sodiu si calorii.  

Nutritionistii o recomanda  in forma cruda si amestecata in aperitive, cu mentiunea ca trebuie bine coapta, deoarece, inainte de maturitate, vinetele contin o substanta toxica numita solanina.

Pentru a mentine acelasi nivel de calorii si in timpul prepararii nu le gatiti in ulei. In schimb puteti utiliza bulion, vin sau suc de lamaie pentru a-i spori savoarea si, de ce nu, chiar proprietatile binefacatoare. Vinetele contin urme de Vitamina A si Vitamina C, circa 1 g de proteine si 7 grame carbohidrati.  Mult mai promitatoare au fost concluziile unei cercetari efectuate asupra antioxidantilor din legume, care se pare nu sunt deloc de neglijat din punct de vedere cantitativ si calitativ. Vanata are proprietati antianemice, diuretice, laxative si, nu in ultimul rand, calmante.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Cum citesti eticheta unui fruct de avocado

    Cu toate ca se numara printre fructele introduse de curand pe piata alimentara din Romania, avocado si-a facut un nume si inca promite multe pentru viitor. Acest lucru este determinat lasand la o parte strategiile de marketing, de valoarea nutritiva ridicata si proprietatile binefacatoare.

  • Produsele din soia, postul si sanatatea

    Primii in istorie care au recunoscut valoarea nutritiva a plantei de soia au fost chinezii. Aceasta intra de peste 4000 de ani in alimentatia de baza a celui mai numeros popor de pe glob, alaturi de orez, grau, orz si mei.

  • Termenul de valabilitate al celor mai comune produse alimentare

    Legile in vigoare ii obliga pe “actorii” din industria alimentara sa afiseze la vedere atat informatiile referitoare la continutul produselor, valoarea nutritiva, cat si pe cele privind termenul de valabilitate.

  • Avocado. Valoarea nutritiva a fructului

    Avocado este un fruct cu mare valoare nutritiva, chiar daca aroma sa lasa in opinia unora de dorit. Taiat in jumatati, se obtine un fel de barchete ce pot fi umplute cu diverse delicatese (fructe de mare, paste picante etc).

  • Valoarea nutritiva a pulpei si semintelor de dovleac

    Dovlecii variaza foarte mult in privinta formei, dimensiunii si pigmentarii. Desi sunt in general asociati cu portocaliul si galbenul, in alte parti ale lumii fructele sunt verzi sau chiar rosii.


Warning: fopen(cache/695b35eac9e9f4818b59df7a6b1c2a8c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139