Zmeura - plantare si ingrijire

zmeura

Din ce in ce mai multi gradinari amatori planteaza in gradina un anumit sortiment de zmeura: cel de toamna. Acest lucru se intampla cu un motiv bine intemeiat, deoarece acest sortiment este foarte usor de ingrijit si nu este cumprins de daunatori precum celalate, astfel fructul poate fi mancat cu incredere, fara a avea surpriza de a gasi viermi sau alte insecte.

Faptul ca zmeura  se coace mai tarziu are si un avantaj: florile de pe ramurile subtiri nu sunt atacate de divesri gandaci, asa cum se intampla in cazul sortimentului de vara. Gandacul care nu masoara mai mult de 4 5 mm isi depune ouale intre petale, iar larvele se hranesc din pulpa fructului. Atunci cand zmeura de toamna incepe sa infloreasca de la mijlocul lunii iulie, gandacii isi incheie ciclul natural biologic, iar florile raman neatinse.
 
Aceste fructe au nevoie de un pamant bogat in humus, aerisit, iar valoarea pH-ului sa fie intre 5 si 6,5. Zmeura se imbolnaveste si se usuca in cazul in care pamantul retine prea multa apa, daca este prea compact, iar deasupra se afla in permanenta o umiditate crescuta.  

Luna octombrie este cea mai potrivita pentru a planta zmeura in gradina. Este foarte important ca acest lucru sa se faca pe suprafete unde nu au mai fost plantate astfel de fructe, pentru ca in caz contrar se  va forma o saturatie a pamantului, aceasta neputandu-se dezvolta asa cum ar trebui.

Imagine : http://www.gradinamea.ro/C-Fructe_si_legume-1000-pagina1.html

 

Articole asemănătoare

 • Utilizarea pentru sanatate a uleiului de argan

  Uleiul de argan este un produs cosmetic multifunctional. Acesta este folositor pentru piele, par, unghii si ingrijire faciala. Astfel se restabileste prospetimea naturala, la care se adauga un plus de moliciune a pielii si a fetei.

 • Cum sa creezi un microclimat in gradina ta

  Este cunoscut si acceptat de botanisti faptul ca pentru o dezvoltare optima plantele necesita de cele mai multe ori conditii de mediu diferite de la o specie la alta, datorita zonelor climatice de provenienta diferite.

 • Ingrijirea picioarelor cu ajutorul plantelor

  Ca fiecare parte a corpului si picioarele noastre simt nevoia sa primeasca o ingrijire aparte, mai ales cand temperaturile devin aspre si coboara sub minus zero grade.

 • Primulele - flori gingase si colorate in case si gradini

  Necesita oarecare atentie si ingrijire, fiind cultivate deopotriva ca plante de gradina sau de interior. Mai des intalnite in florarii sunt Primula officinalis, P. vulgaris, P. obconica si P. malacoides, extrem de florifere si in culori variate si intense.

 • Bucurati-va de gladiole

  Gladiola - cultivare si ingrijire