Gradina Exbury din Marea Britanie

Istoric

exbury_gardens_1Omul a carui viziune si munca a creat Exbury Gardens a fost Lionel Nathan de Rothschild; el si-a dedicat timpul si resursele financiare pentru a crea o gradina care avea sa ajunga una din cele mai frumoase zone impadurite din tara.

 

Lionel s-a nascut in 1882 intr-o faimoasa familie de bancheri. Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, familia Rothschild era la apogeul prestigiului si puterii financiare in Europa. Asa cum se astepta de la el, ca urmas, Lionel a continuat traditia familiei si-a inceput cariera in banca familiei. In 1912 s-a casatorit cu Marie-Louise Beer si au avut patru copii.

 

Dupa cum singur se descria, pentru Lionel lucrul la banca era numai un hobby, profesia lui fiind gradinaritul. Aceasta dragoste pentru flori, mai ales pentru rhododendroni, ii va guverna intreaga viata. Perioada in care a trait era era vanatorilor de plante: exploratori precum Frank Kingdon-Ward, George Forrest, Joseph Rock si Koichira Wada aduceau seminte de plante pana atunci necunoscute, din expeditiile lor in zone indepartate precum Himalaya si sud-estul Asiei. Fara indoiala ca entuziasmul lui Lionel de Rothschild, precum si al multor contemporanu lui, a fost influentat de acesti oameni si expeditiile lor.


In 1919, Lionel a cumparat proprietatea de la Exbury, pe acea vreme, o simpla zona izolata. William Mitford, a carui familie a detinut proprietatea in secolele XVIII si XIX , descria locul ca fiind ''paradisul pe Pamant''.

 

Zona are clima temperata, ploile cad moderat, iar pamantul cu pH acid este ideal pentru cultivarea de rhododendroni. Lionel a angajar ''armate'' de oameni pentru a curata zona impadurita in asa fel incat sa fie realizata o gradina. Incet-incet, terenul impadurit a fost curatat de uscaturi si copaci nedoriti, s-au creat alei, aolul a fost cu mult imbunatatit si pregatit astfel pentru noile plante si arbusti care urmau sa fie plantati.

Mai mult, s-au sapat o serie de lacuri ornamentale. Lionel era un perfectionist, astfel ca nimic nu a fost lasat la voia intamplarii. S-a forat un put pentru a se gasi apa si astfel s-a realizat un sistem de irigatiicare se intindea de la turnul de apa inspre toate zonele gradinii, printr-un labirint subteran de conducte lung de peste 35 de kilometri; unic la timpul respectiv, acest sistem este folosit si astazi si se dovedeste a fi de neinlocuit in lungile zile toride de vara. S-au construit sere imense din lemn rezistent de tek, adus special din import. Lionel de Rothschild nu s-a oprit de la nimic pentru a realiza gradina pe care si-o dorea. Nu s-a facut economie deloc - daca gradina ar fi trebuit amenajata astazi, s-ar fi cheltuit milioane de lire.

Venirea neasteptata a razboiului, in 1939, a tras dupa sine oprirea dezvoltarii gradinii. Lionel a murit in 1942, si putin mai tarziu in acelasi an, familia a primit un ultimatum de a parasi casa in 48 de ore, pentru a fi rechizitionata de Marina Regala. Implicata intr-o serie de evenimente dubioase, legate de prabusirea unui avion exact pe peluza din fata casei, parcul a fost mentinut pe cat osibil in starea in care a era inainte de inceperea razboiului, prin munca grea, de catre dna de Rothschild. Dupa terminarea razboiului, Edmund, unul din copii lui Lionel de Rothschild, a inceput dificila munca de a raduce gradinile domeniului la gloria odata cunoscuta. El a continuat munca inceputa de tatal sau, cultivand noi zone din gradina si realizand noi hibrizi, cu marca Exbury Gardens.

 

Atractiile gradinii

Exbury Gardens este o spectaculoasa zona in care se contopesc gradini si palcuri de padure; domeniul este faimos pentru colectia de rhododendroni, azalee si camelii, care infloresc primavara intr-o explozie de culori.

 

In afara de lunile aprilie si mai, intotdeauan este cate ceva de vazut in Exbury Gradens. Campul de narcise si gradina de pietre intampina vizitatorii cu o priveliste uimitoare, iar gradina exotica cu ceas solar, bardurile de flori si gradina de vara bucura ochii oricarui trecator pe timp de vara. Toamna este prezenta prin culorile de foc ale artarilor si azaleelor. Gradina are si alt punct de atractie in afara de minunatele flori si copaci - anume, o cale ferata pentru un tren in miniatura, care strabate intreg domeniul.

 

Planul gradinii

planul_Exbury_Garden

 

1. Belvedere - Intr-o zi senina, insula Wight se poate vedea peste luncile care flancheaza raul Beaulieu. Tot de aici se poate vedea aleea care merge de-a lungul raului.

2. Aleea cu camelii - aceasta este prima atractie florala a anului, avand mai mult de 250 de varietati de camelii; cand infloresc, pomi sunt acoperiti de sus pana jos cu flori. Exbury Garden are o varietate originala numita Camelia Walk, plantata in 1930, din care au fost realizati mai multi hibrizi. O alee noua a fost creata in 1996, fiind flancata de hibrizi americani de camelii.

3. Gradina de iarna - este numita asa deoarece aici infloresc tufele timpurii, printre ele numarandu-se si soiul cu frunze late, Rhododendron Fortune; alte varietati sunt R. Macabeanum (flori cu petale galbene si stamine rosii) si R. 'Robin Hood' (flori roz inconjurate de frunze lungi si subtiri).

4. Lac - este cel de-al treilea dintr-o serie de trei lacuri artificiale, ornamentale, create de Lionel de Rothschild, si legate intre ele prin cascade. In jurul lui sunt plantate azalee, care ofera privirilor in caleidoscop de culori, in special in luna mai.

planul_Exbury_Garden_1_belvedere

planul_Exbury_Garden_2_alee cu camelii

planul_Exbury_Garden_3_gradina de iarna

planul_Exbury_Garden_4_lac

5. Zona azaleelor - a fost creata in jurul celui de-al doilea lac, de catre primul gradinar sef venit dupa razboi. Tufele de azalee perene aduse din Japonia infloresc in culori violente - rosu aprins, roz socant, tonuri de violet si alb.

6. Lac - acesta este ultimul si cel mai mare lac, din cele trei realizate de Lionel de Rothschild. Lacul este inconjurat de o serie de azalee in culori aprinse; marginea lacului este ocupata de primule si irisi, iar in apa inoata lenes pesti aurii.

7. Podul japonez - este asezat deasupra punctului in care izvorul St. Mary se revarsa in lacul cel mare.

8. Copacul leganat - este de fapt un platan care uimeste prin trunchiul imens, inconjurat de alt patru mai mici, care par ca sunt asezate in straturi.

planul_Exbury_Garden_5_azalee

planul_Exbury_Garden_6_lac

planul_Exbury_Garden_7_podul japonez

planul_Exbury_Garden_8_copacul leganat


9. Campul cu narcise
- ofera o priveliste extraordinara spre raul Beaulieu, si este acoperit de mai multe varietati de narcise, care infloresc in perioade diferite. Anual, sunt plantati sute de bulbi pentru a mentine spectacolul de culoare.
10. Monumentul Lionel de Rothschilds - a fost ridicat de copii acestuia.

11. Poiana - se intinde de la casa in stil neo-palladian construita de Lionel in jurul nei case in stilul secolului al 18-lea. Este flancata de cedri uriasi, plantati in secolul al 18-lea de catre William Mitford, si de cativa hibrizi de  rhododendon (unul din acestia a fost obtinut chiar de Edmund de Rothschild si dedicat Reginei mama la aniversarea a 80 de ani).

planul_Exbury_Garden_9_campul cu narcise

planul_Exbury_Garden_10_monument

planul_Exbury_Garden_11_poiana

planul_Exbury_Garden_12_clopotul birmanez

planul_Exbury_Garden_13_casa

planul_Exbury_Garden_14_gradina de trandafiri

12. Clopotul birmanez - atarna de un stejar, intr-o parte a poienii; este un clopot antic din Birmania, iar unul din zvonurile legate de el este ca ar fi fost obtinut de pe corabia unor pirati, unde era folosit pentru a anunta masa. In apropierea clopotului sunt plantati multi rhodoendroni, printre care si speciile care fac flori roz.

13. Casa Exbury - este impunatoare, construita in stil neo-palladian in anii 1920. A fost ridicata in jurul unei structuri deja existente siplacata cu piatra de Portland. In 1942 a fost rechizitionata de marina britanica. Astazi, casa este locuita de membri familiei de Rothschild si nu este deschisa publicului pentru vizite.

14. Gradina de trandafiri - este realizata in stil formal, o adevarata bijuterie pentru gradinari; are in centru doua ferigi tasmaniene, inconjurate de specii vechi de trandafiri englezesti, crini, flox, lavanda si menta. Chioscul este acoperit de wisteria si devine o adevarata bijuterie la sfarsitul luni mai.

15. Zona de servit ceai - este situata in mijlocul gradinilor si este deschisa tot sezonul.

16. Aleea indragostitilor - este indreptata spre raul Beaulieu si este flancata pe ambele parti de tufe de azalee. Florile sunt deosebit de parfumate si foarte mari. Culorile variaza de la alb pur, culoarea untului, pana la portocaliu inchis sau rosu intens.

17. Gradina de ierburi - a fost amenajata conform unui design realizat de Nicholas de Rothschild; gradina seamana cu o cutie de bijuterii in care ierburile si plantele erbacee sunt plantate in asa fel incat sa incante ochii vizitatorilor cat mai mult posibil.

18. Cele cinci sageti - este o galerie care gazduieste expozitii si demonstratii.

19. Podul Gilbury - a fost creat de Lionel de Rothschild pentru a uni cele doua parti ale gradinii care sunt despartite de o sosea. Podul a fost construit cu costuri enorme.

20. Aleea hortensiilor - contine numai plante Teller, o gama germana cunoscuta pentru culorile intense si numite asa dupa cateva specii de pasari, printre care pescarusul, fanazul, etc.

planul_Exbury_Garden_17_gradina

planul_Exbury_Garden_18_gradina

planul_Exbury_Garden_19_podul Gilbury

planul_Exbury_Garden_20_aleea cu hortensii

21. Statia de tren Exbury Central
- este statia principala a liniei care inconjoara Exbury Gardens si toate trenurile pleaca din acest loc. Gara a fost construita in stil traditional si este o copie a garii din Aviemore, Scotia.

22. Gradina cu iaz - a fost constuita dupa ideea lui Anne, sotia lui Lionel de Rothschild si pune la dispozitia [rivitorilor o multime de zone de interes pentru primavara, vara si toamna. Aici sutn plantate tradscantia albastra si aurie, gunnera manicata, hosta, primule si irisi.

23. Drumul cu azalee - este pietruit si inconjurat de tufe impresionante de azalee, plantate intercalat cu pini si brazi, creand un spectacol nemeipomenit atat primavara cat si toamna.

planul_Exbury_Garden_21_tren

planul_Exbury_Garden_22_lac

planul_Exbury_Garden_23_drumul cu azalee

planul_Exbury_Garden_27_gradina americana

24. Gradina de piatra - acopera doi acrii si este una din cele mai mari gradini de acest gen din Europa. Pietrele uriase, transportate special din regiunea Wales, creaza un cadru alpin in care au fost plantate specii de rhododendroni care cresc la altitudini mari, in Himalaia.

25. Gradina de vara - a fost creata special pentru linia de tren si contine specii de ierburi si plante asezate de-a lungul copacilor. Plantele de aici infloresc anual si pot fi admirate numai din tren.

26. Gradina americana - a fost numita asa din cauza hibrizilor de rhododendron cultivati intr-o sera din Oregon, SUA.

Articole asemănătoare

 • Recorduri Guiness din lumea plantelor

  Cea mai lunga pastaie de fasole verde: in 1996 o singura pastaie dintr-o gradina din Carolina de Nord (SUA) a fost masurata cu atentie. Rezultatul? 121,9 cm.

 • Gradina Botanica din Beijing

  Gradina Botanica din Beijing se afla in suburbiile metropolei chineze si constituie unul dintre locurile relaxante in care va puteti petrece timpul departe de forfota cotidiana.

 • Gradina Mirabell din Salzburg

  Renumita Gradina Mirabell din Salzburg a fost proiectata in 1715, de-a lungul axei nord-sud care uneste Cetatea Hohensalzburg si catedrala orasului, la cererea printului Franz Anton Harrach.

 • Gradina Botanica din Tulcea

  Gradina Botanica din Tulcea ofera conditii excelente pentru odihna, cercetare si pentru protectia unor specii rare care fac parte din flora spontana a Dobrogei.

 • Gradina Botanica din Singapore

  Gradina Botanica din Singapore a fost fondata de un pasionat al naturii cu numele de Sir Stamford Raffles, in 1822.


Warning: fopen(cache/96c30d6f5f4b6db4df20d007b092596b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139