Plantarea mixta pentru o gradina multifunctionala

amenajari gradini

 

 Puteti avea o gradina multifunctionala daca veti planta flori si ierburi in gradina cu legume. Astfel va veti bucura din plin de gradina dumneavoastra mica care va va oferi legume gustoase, dar si flori frumos mirositoare.

 

Plantarea in combinatie a legumelor si florilor este un concept  mai vechi de biodiversitate intalnit in gradinarit cu rezultate foarte bune.

 

Nu exista nicio interdictie ca sa nu puteti sa plantati impreuna legume si flori. Ba mai mult, gradina dumneavoastra va beneficia de aceasta varietate.

 

Stiati ca plantele cu flori si ierburile aromatice ofera protectie naturala legumelor dumneavoastra? Acestea din urma vor fi protejate de insecte si astfel vor deveni mai productive.

 

Va enumeram cateva din beneficiile oferite de aceasta schema de plantare mixta. Dupa cum se stie plantele cu legume nu au intotdeauna flori foarte atragatoare care sa faca insectele doritoare sa le viziteze si sa le polenizeze in acelasi timp.

 

Deci putin ajutor in acest sens nu le strica. Asigurati-va ca albinele vor gasi usor plantele cu legume, plantand printre ele flori cu concentratie mare de nectar sau cel putin cu niste culori atragatoare de genul albastru, galben sau alb.

 

Florea-soarelui, dar si nemtisorul sau pintenasul, carciumaresele, menta, planta cosmos si sangele voinicului sau latirus, sunt optiuni perfecte pentru atragerea polenizatorilor.

 

Nu toate insectele sunt daunatoare pentru gradina de legume, de exemplu buburuzele sau gargaritele de gradina sunt perfecte pentru a mentine un echilibru in numarul si speciile de insecte care populeaza spatiul verde. Insecte folositoare sunt si libelulele.

 

Daca le oferiti plante ca patrunjel, marar, coriandru si flori din familia Aster veti atrage insecte care sa va protejeze straturile de legume prin echilibrul creat.

 

Daca doriti sa folositi plante care sa va apere culturile de daunatori puteti incerca cu levantica pentru a tine la distanta fluturii de varza. Cu planta limba mielului veti distruge viermisorii de pe rosii, muscata pletoasa este perfecta pentru a indeparta buburuzele japoneze, gandacii de colorado care distrug cartofii sunt dezarmati de prezenta levanticii, iar salvia va poate salva de prezenta musculitelor de morcovi si insectelor de varza.

 

Puteti folosi, de asemenea, nicotina pentru a distruge insectele. Daca niciuna dintre aceste solutii nu sunt viabile inseamna ca va trebui sa folositi ceva chimicale pentru a scapa de daunatori. 

 

Combinatiile de legume si flori vor da un aspect original si salbatic gradinii dumneavoastra.

 

www.gradinamea.ro

Articole asemănătoare

 • Sfaturi pentru o gradina de interior

  Nu aveti suficient spatiu? Aceasta ar fi principala problema cu care se confrunta cei care si-ar dori sa isi amenajeze o gradina de interior, si primul motiv pentru care ajung sa abandoneze ideea. Dar pentru o gradina de interior frumoasa nu este nevoie de o incapere speciala sau o terasa incapatoare, ci mai curand de spirit de inovatie si originalitate.

 • Sfaturi pentru o gradina lipsita de buruieni

  Gradina se defineste prin sine ca un spatiu bine organizat ocupat de plante folositoare omului. Prin urmare, se poate spune ca unul dintre lucrurile principale care deosebesc o gradina de un spatiu viran oarecare este lipsa buruienilor.

 • 3 idei pentru o gradina contemporana

  Sa aveti un loc al dumneavoastra unde sa va relaxati dupa o zi aglomerata la birou este un vis. O gradina cu un design contemporan unde sa socializati cu familia si cei apropiati este o idee minunata, usor de pus in aplicare.

 • Am o gradina organica ?

  Deseori gradinarii se intreaba daca au sau nu o gradina organica. Si nu numai ei, se intreaba si cumparatorii din piete, iar cei mai multi au inceput sa nu aleaga fructele si legumele perfecte de pe tarabe.

 • Cum sa alegeti cele mai potrivite plante pentru o gradina restransa

  Dificultatea de a alege plantele care ofera gradinii dumneavoastra stralucire provine din dorinta de a nu omite nicio specie vegetala preferata. Cand spatiul pe care doriti sa il infrumusetati cu flori are o suprafata redusa, problema este cu atat mai dificila intrucat sunteti obligati sa acceptati unele compromisuri.


Warning: fopen(cache/3f924d2fe455f93180103cf457bd0913) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139