Ciorba de cartofi cu zeama de varza


O reteta fabulos de gustoasa in simplitatea ei este ciorba de cartofi cu zeama de varza, preparata cu mare maiestrie in zona Branului. Nu stim daca contele Dracula a gustat-o vreodata, insa cert este ca urmasii sai o privesc ca pe o frumoasa traditie locala.   

Ingrediente:
1 kg cartofi
1 ceapa
1 morcov (cca 100 g)
1 felie telina (cca 50 g)
1 pastarnac (sau radacina patrunjel; cca 50 g)
600 ml zeama de varza (moare)
150 gr kaizer (sau costita afumata)
1 lingura faina alba
1 lingurita boia dulce
2-3 fire patrunjel si leustean
2 linguri ulei
sare, piper

Preparare:
Se toaca ceapa marunt si se dau pe razatoare zarzavaturile. Se pun la calit cca 10 minute in uleiul incins pana se inmoaie bine, apoi se adauga 5 cani de apa.  Se fierbe 10 minute. Se curata cartofii si se taie cuburi. Se adauga in supa impreuna cu putin piper. Se aduce la fierbere.

Kaizerul se taie felii si se pune la prajit intr-o tigaie fara grasime. Se prajeste la foc mic, pana e rumen si isi lasa grasimea, iar dupa aceea se scoate cu furculita si se pune direct in supa, peste cartofii care fierb. Zeama de varza se pune la fiert intr-o craticioara. Se lasa sa dea 2-3 clocote.

Se adauga faina si boiaua in grasimea ramasa de la kaizer si se amesteca pana devine ca o pasta. Se adauga treptat 3 polonice din supa fierbinte peste faina si se amesteca pana capata consistenta unui sos.

Cand cartofii sunt fierti se toarna rantasul in supa si se amesteca sa se dizolve. Se mai fierbe impreuna 2-3 minute. Se adauga treptat zeama de varza fierbinte,  pana ciorba e suficient de acra. Se drege cu sare si se adauga verdeturile tocate, apoi se stinge focul.

Pofta buna!

Sursa foto: recipes10.com

I. C.

Articole asemănătoare