Ciorba de cartofi cu zeama de varza


O reteta fabulos de gustoasa in simplitatea ei este ciorba de cartofi cu zeama de varza, preparata cu mare maiestrie in zona Branului. Nu stim daca contele Dracula a gustat-o vreodata, insa cert este ca urmasii sai o privesc ca pe o frumoasa traditie locala.   

Ingrediente:
1 kg cartofi
1 ceapa
1 morcov (cca 100 g)
1 felie telina (cca 50 g)
1 pastarnac (sau radacina patrunjel; cca 50 g)
600 ml zeama de varza (moare)
150 gr kaizer (sau costita afumata)
1 lingura faina alba
1 lingurita boia dulce
2-3 fire patrunjel si leustean
2 linguri ulei
sare, piper

Preparare:
Se toaca ceapa marunt si se dau pe razatoare zarzavaturile. Se pun la calit cca 10 minute in uleiul incins pana se inmoaie bine, apoi se adauga 5 cani de apa.  Se fierbe 10 minute. Se curata cartofii si se taie cuburi. Se adauga in supa impreuna cu putin piper. Se aduce la fierbere.

Kaizerul se taie felii si se pune la prajit intr-o tigaie fara grasime. Se prajeste la foc mic, pana e rumen si isi lasa grasimea, iar dupa aceea se scoate cu furculita si se pune direct in supa, peste cartofii care fierb. Zeama de varza se pune la fiert intr-o craticioara. Se lasa sa dea 2-3 clocote.

Se adauga faina si boiaua in grasimea ramasa de la kaizer si se amesteca pana devine ca o pasta. Se adauga treptat 3 polonice din supa fierbinte peste faina si se amesteca pana capata consistenta unui sos.

Cand cartofii sunt fierti se toarna rantasul in supa si se amesteca sa se dizolve. Se mai fierbe impreuna 2-3 minute. Se adauga treptat zeama de varza fierbinte,  pana ciorba e suficient de acra. Se drege cu sare si se adauga verdeturile tocate, apoi se stinge focul.

Pofta buna!

Sursa foto: recipes10.com

I. C.

Articole asemănătoare

  • Cinci retete de cocktail cu suc de rosii

    Savuros, dulce-acrisor, plin de gustul rosiilor bine coapte, cu o aroma ce aminteste de gradinile poate nu foarte mari, dar ingrijite cu rabdare si pasiune, sucul de rosii este folosit adesea in bucatarie pentru sosuri extraordinare, dar sta si la baza mai multor retete de cocktail pentru toate gusturile.

  • Cocktail de vara cu suc de grepfrut si gin

    O bautura cu gust puternic de citrice si note aromate de gin, servita cat mai rece, si cu pudra de ghimbir care ii da acel plus putin picant, original si interesant.

  • Bautura de vara cu bere de ghimbir si rozmarin

    Rozmarinul este intalnit cel mai des in bucatarie, in delicioase retete, dar aici se intalneste cu berea de ghimbir si sucul de limeta pentru o bautura de vara proaspata si racoritoare. Poate fi pregatita si cu vodca pentru un cocktail alcoolic de calitate.

  • Reteta italiana de ciorba de cartofi albi cu mazare si busuioc

    Incercati sa preparati reteta italiana de ciorba de cartofi albi cu mazare si busuioc, o ciorba numai buna pentru vremea rece.

  • Ciorbe cu legume. Ciorba de mazare cu cartofi

    O ciorba bogata in legume este numai buna de savurat intr-o zi calduroasa si nu numai. Pentru a profita de gustul aromat al legumelor colorate, incercati sa preparati ciorba de mazare cu cartofi.