Retete de sezon. Supa de pastarnac cu patrunjel


Nu este nimic nou in legatura cu faptul ca  toamna exista o predispozitie generala pentru mancarurile de legume. Aceste daruri ale naturii isi dezvaluie savoarea cel mai bine in supele-crema. Reteta prezentata in continuare, cu pastarnac si patrunjel, intra in categoria celor usoare si necesita un timp de gatire de circa o ora si jumatate.  Valoarea nutritionala per portie: 393 kilocalorii, 7g proteine, 25g carbohidrati, 30g grasimi, 15g grasimi saturate, 8g fibre, 15g zahar, 0,32g sare

Aveti nevoie de:
1 lingura ulei de masline
1 ceapa, tocata fin
700g de pastarnac (taiat bucati mari)
3 frunze de dafin
400ml de lapte
400ml supa de legume

Pentru piure si crema de patrunjel:
160g de patrunjel
150ml de smantana pentru gatit
150ml de smantana pentru frisca (batuta pana devine ferma)

Mod de preparare
Intr-o tigaie, incinge uleiul si prajeste ceapa pana se inmoaie. Adauga pastarnacul, frunzele de dafin, laptele si supa, aducandu-le la punctul fierbere, apoi lasa-le la foc mic, pana cand pastarnacul se inmoaie bine. Scoate frunzele de dafin si scurge lichidul. Pune-le deoparte. Mixeaza pastarnacul fiert in blender si adauga lichid cate putin, pana cand vei obtine un amestec cu consistenta de supa.

Pentru piureul si crema de patrunjel: opareste patrunjelul in apa fiarta cu sare circa 30 de secunde, apoi reimprospateaza in apa rece. Repeta procedeul. Se aduce smantana pentru gatit la punctul de fierbere. Stoarce patrunjelul de apa si mixeaza in blender, adaugand treptat din smantana fierbinte, pana devine un amestec fin. Lasa la racit. Incorporeaza un pic de piure de patrunjel in smantana batuta, pentru a prinde o culoare placuta. Adauga sare si piper si da la frigider. Pastreaza piureul ramas pentru servit.

Pentru garnitura: opareste cuburile de pastarnac in apa fiarta 2-3 minute, apoi scurge-le bine. Incinge uleiul de masline intr-o tigaie si prajeste cuburile pana capata o frumoasa culoare aramie. 

Pentru servit: reincalzeste supa de pastarnac, adauga sare si piper dupa gust. Pune piureul de patrunjel in boluri, apoi toarna supa. La final, adauga o lingura de crema de patrunjel si niste cubulete de pastarnac prajite.

Sursa foto: britishlarder.co.uk

I. C.

Articole asemănătoare